Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH U BANJA LUCI LIŠENE SLOBODE DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI

27.10.2020. 10:23

Osumnjičeni su pod istragom zbog zločina u mjestu Velagići, općina Ključ i ubistva najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti, u mjesecu junu 1992. godine.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH U BANJA LUCI LIŠENE SLOBODE DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, na području Banja Luke, locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičene:

- Unčanin Boška, rođenog 1969. godine u Prijedoru

- Despot Dragana, rođenog 1964. godine, u Laništu, Ključ.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika VRS, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su, dana 01. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi osnovne škole.

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tokom dana osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba