Вијести

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ТЕРОРИЗАМ ИЗРУЧЕН ПРАВОСУЂУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

22.10.2020. 21:52

Заједничким напорима Тужилаштва БиХ и партнерских полицијских и безбједносних агенција, извршено је лоцирање, идентификовање, хапшење и транспорт осумњиченог са подручја Турске у Босну и Херцеговину.

 

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ТЕРОРИЗАМ ИЗРУЧЕН ПРАВОСУЂУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Изручење осумњиченог реализовано је на Међународном аеродрому Сарајево, након чега је лишен слободе и биће предат поступајућем тужиоцу.

Осумњичени Вуковић Јахја, рођен 1999. године у Бихаћу, под истрагом је Одсјека за тероризам у Тужилаштву БиХ и осумњичен је да је 2014. године отпутовао у Сирију, те се прикључио паравојним формацијама тзв. “ИСИЛ“-а, који је од стране Савјета безбједности проглашен терористичком организацијом.

Према прикупљеним доказима, осумњичени се прикључио формацији “Al Nusra Front”, гдје је заједно са другим држављанима БиХ, у оквиру јединице “Hattab”, учествовао у терористичким активностима ове групе, које су укључивале нападе на становништво, убијање, противправна затварања и друге терористичке активности.

Прикупљени докази указују да је осумњичени био припадник ових формација до 2019. године и коначног слома структура тзв. ”ИСИЛ“-а, након чега се сакривао на подручју Турске, гдје је откривен и лишен слободе.

Осумњичени је под истрагом због кривичног дјела-организовање терористичке групе из члана 202д. став 2. у вези са чланом 201. Кривичног закона Босне и Херцеговине те ће у законском року бити предат поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњиченог те донијети одлуку о даљим активностима.

Тужилаштво БиХ и Одсјек за тероризам операцију су реализовали са партнерским институцијама Босне и Херцеговине и иностранства у оквиру анти-терористичких активности.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba