Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RAVNATELJA I RUKOVODITELJA ODSJEKA U OBAVJEŠTAJNO-SIGURNOSNOJ AGENCIJI OSA BiH

22.10.2020. 15:36

Optuženi Mehmedagić Osman (1962) i Pekić Muhamed (1991) terete se za zlouporabu položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ-a BiH.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RAVNATELJA I RUKOVODITELJA ODSJEKA U OBAVJEŠTAJNO-SIGURNOSNOJ AGENCIJI OSA BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv:

- Mehmedagić Osmana, rođenog 1962. godine, ravnatelj OSA-e BiH

- Pekić Muhameda, rođenog 1991. godine, rukovoditelj Odsjeka za cyber  sigurnost OSA-e BiH

Optuženi se terete da su, tijekom mjeseca kolovoza 2020. godine, zlouporabili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv ravnatelja OSA-e.

Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

​Tužiteljstvo BiH, sukladno članku 126a. stavak 1. točke a), b) i c) ZKP-a BiH, uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti ravnatelja i uposlenika OSA-e i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA-e BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine. 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba