Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DIREKTORA I RUKOVODIOCA ODSJEKA U OBAVJEŠTAJNO-SIGURNOSNOJ AGENCIJI OSA BiH

22.10.2020. 15:36

Optuženi Mehmedagić Osman (1962) i Pekić Muhamed (1991) terete se za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DIREKTORA I RUKOVODIOCA ODSJEKA U OBAVJEŠTAJNO-SIGURNOSNOJ AGENCIJI OSA BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv:

- Mehmedagić Osmana, rođenog 1962. godine, direktor OSA-e BiH

- Pekić Muhameda, rođenog 1991. godine, rukovodilac Odsjeka za cyber  sigurnost OSA-e BiH

Optuženi se terete da su, tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantovano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

​Tužilaštvo BiH, u skladu sa članom 126a. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA-e i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA-e BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine. 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba