Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦОМ ПРОЈЕКТА UNODC-а ЗА ЗАУСТАВЉАЊЕ НЕЗАКОНИТЕ ТРГОВИНЕ ОРУЖЈЕМ И ДРУГЕ НЕЗАКОНИТЕ ТРГОВИНЕ

22.10.2020. 09:51

Централне теме састанка односиле су се на активности овог пројекта и надлежност и активности Тужилаштва БиХ за процесуирање кривичних дјела из ове области.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦОМ ПРОЈЕКТА UNODC-а ЗА ЗАУСТАВЉАЊЕ НЕЗАКОНИТЕ ТРГОВИНЕ ОРУЖЈЕМ И ДРУГЕ НЕЗАКОНИТЕ ТРГОВИНЕ

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, састала се са представницом UNODC -а (Канцеларија УН-а за борбу против дроге и криминала) у Босни и Херцеговини, Дубравком Пиотровски.

Централна тема састанка односила се на регионални пројекат за заустављање недозвољене трговине оружјем и друге незаконите трговине, који у Босни и Херцеговини реализује UNODC кроз Глобални програм за ватрено оружје (GFP).

Госпођа Пиотровски пренијела је главној тужитељки изразе захвалности на досадашњој дугогодишњој сарадњи од Simonette Grassi, водитељице Глобалног програма за ватрено оружје UNODC-а у Бечу, као и Диман Димова, званичника UNODC-а за превенцију криминала и кривично правосуђе.

Представница UNODC-а, Пиотровски, упознала је главну тужитељку са планираним активностима у оквиру овог пројекта у наредном периоду.

Главна тужитељка захвалила се представници UNODC-а на исказаној намјери за сарадњу са Тужилаштвом БиХ, те истакла да тужилаштво, у складу са својом надлежношћу, процесуира предмете који се односе на незакониту трговину те кријумчарење и неовлаштен промет наоружања, муниције и производа двојне намјене, у складу са Кривичним законом Босне и Херцеговине, а наведена кривична дјела често имају регионални и међународни карактер и у вези су са кривичним дјелима тероризма, неовлаштеног промета опојних дрога и трговином људима.

Тужиоци Тужилаштва БиХ похађали су и специјалистичке обуке из наведене области које су организовале ове међународне организације, те ће се сарадња наставити и у наредном периоду.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba