Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA PREDSTAVNICOM PROJEKTA UNODC-a ZA ZAUSTAVLJANJE NEZAKONITE TRGOVINE ORUŽJEM I DRUGE NEZAKONITE TRGOVINE

22.10.2020. 09:51

Centralne teme sastanka odnosile su se na aktivnosti ovog projekta i nadležnost i aktivnosti Tužilaštva BiH za procesuiranje krivičnih djela iz ove oblasti.

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA PREDSTAVNICOM PROJEKTA UNODC-a ZA ZAUSTAVLJANJE NEZAKONITE TRGOVINE ORUŽJEM I DRUGE NEZAKONITE TRGOVINE

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, sastala se sa predstavnicom UNODC-a (Ured UN-a za borbu protiv droge i kriminala) u Bosni i Hercegovini, Dubravkom Piotrovski.

Centralna tema sastanka odnosila se na regionalni projekat za zaustavljanje nedozvoljene trgovine oružjem i druge nezakonite trgovine, koji u Bosni i Hercegovini realizuje UNODC kroz Globalni program za vatreno oružje (GFP).

Gospođa Piotrovski prenijela je glavnoj tužiteljici izraze zahvalnosti na dosadašnjoj dugogodišnjoj saradnji od Simonette Grassi, voditeljice Globalnog programa za vatreno oružje UNODC-a u Beču, kao i Diman Dimova, zvaničnika UNODC-a za prevenciju kriminala i krivično pravosuđe. 

Predstavnica UNODC-a, Piotrovski, upoznala je glavnu tužiteljicu sa planiranim aktivnostima u okviru ovog projekta u narednom periodu.

Glavna tužiteljica zahvalila se predstavnici UNODC-a na iskazanoj namjeri za saradnju sa Tužilaštvom BiH, te istakla da tužilaštvo, u skladu sa svojom nadležnošću, procesuira predmete koji se odnose na nezakonitu trgovinu te krijumčarenje i neovlašten promet naoružanja, municije i proizvoda dvojne namjene, u skladu sa Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, a navedena krivična djela često imaju regionalni i međunarodni karakter i u vezi su sa krivičnim djelima terorizma, neovlaštenog prometa opojnih droga i trgovinom ljudima. 

Tužioci Tužilaštva BiH pohađali su i specijalističke obuke iz navedene oblasti koje su organizovale ove međunarodne organizacije, te će se saradnja nastaviti i u narednom periodu.​

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba