Vijesti

U OPĆINI NOVO GORAŽDE ZAVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOGA RATA

15.10.2020. 09:11

Na lokalitetu Jabučko Sedlo, na području općine Novo Goražde, završen je proces ekshumacije, a pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri ljudska skeleta.

U OPĆINI NOVO GORAŽDE ZAVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOGA RATA

Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije, pod nadzorom postupajućeg tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH, koordinirao je stručni suradnik.

U procesu postupka ekshumacije pronađeni su fragmenti kostiju. Uzeti posmrtni ostaci su transportirani u Goražde, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U procesu ekshumacije sudjelovali su djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), liječnik sudsko-medicinske struke, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski djelatnici MUP-a RS.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba