Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KAZNENO DJELO POMAGANJE U GENOCIDU

09.10.2020. 10:53

Optuženi Zoran Malinić (1961) tereti se da je u svojstvu zapovjednika Bataljona vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS, počinio kazneno djelo pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KAZNENO DJELO POMAGANJE U GENOCIDU

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Malinić Zorana, rođenog 1961. godine u Sarajevu, nastanjenog u Beogradu, državljanina R Srbije.

Optuženi se tereti da je, za  vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici, u mjesecu srpnju 1995. godine, prigodom kojeg je djelomice istrijebljena skupina bošnjačkog naroda, pri čemu je cjelokupno bošnjačko civilno pučanstvo uklonjeno iz srebreničke enklave, a muškarci i dječaci ubijeni, u svojstvu zapovjednika Bataljona vojne policije 65. zaštitno-motorizovanog puka GŠ VRS, svjesno pružio pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata u namjeri počinjenja i izvršenja genocida.

U optužnici se navodi da je optuženi planirao, nadzirao i koordinirao aktivnosti pripadnika Vojne policije, na području Nove Kasabe i okolice, koji su nakon pada zaštićene zone Srebrenica vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su pripadnici Vojne policije, po naredbi i uz odobrenje optuženog, ubili grupu od 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.

Optužnica se također odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje skupine od najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Kasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovječnim uvjetima na stadionu u Novoj Kasabi, koji su predvečer istog dana transportirani u pravcu Kravice i Bratunca, držani u objektima za zatočenje, te nakon toga strijeljani i ubijeni na različitim lokacijama gdje su vršene egzekucije žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici.  

Optuženi se tereti za kazneno djelo pomaganje u  genocidu iz članka 171. točka a) i b) u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 31. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 130 svjedoka, prilaganjem izjava 6 svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, prilaganjem 285 materijalnih dokaza među kojima su dokazi dobijeni od Tužiteljstva pri MKSJ-u, kao i izjava 28 svjedoka u svjedočenjima datim u MKSJ-u, uz saslušanje 2 vještaka sudsko-medicinske i vojne struke.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba