Вијести

У УГЉЕВИКУ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ БРЧКОГ 1992. ГОДИНЕ

07.10.2020. 11:22

Осумњичени Ђурић Иван (1971) терети се за злочине почињене над жртвама бошњачке, хрватске и албанске националности, незаконито затвореним у логору Лука у Брчком, 1992. године, међу којима и злочине који су почињени заједно са оптуженицима процесуираним у МКСЈ-у.

У УГЉЕВИКУ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ БРЧКОГ 1992. ГОДИНЕ

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA, на подручју Угљевика, у раним јутарњим часовима лоцирали су, идентификовали и лишили слободе осумњиченог Ђурић Ивана, рођеног 1971. године у Бијељини.

Осумњичени је под истрагом Посебног одјела за ратне злочине и терети се да је за вријеме широког и систематичног напада војске, полиције и паравојних формација, на цивилно становништво бошњачке и хрватске националности на ширем подручју Брчког, у својству припадника Интервентног вода полиције, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он се терети да је починио убиства и друга нечовјечна дјела сличне природе над жртвама које су незаконито затворене и доведене у логор Лука у Брчком.

Посебни одјел за ратне злочине прикупио је доказе који осумњиченог терете да је директно и лично, употребом ватреног и хладног оружја, на суров начин, убио два затворена цивила бошњачке националности и једног цивила хрватске националности.

Надаље, осумњичени се терети да је, заједно са Гораном Јелисићем, зв. “Адолф” (процесуиран и осуђен у МКСЈ-у у Ден Хагу), као и другим лицима, у више наврата тукао затворенике бошњачке, хрватске и албанске националности палицама, хладним оружјем као и за то посебно израђеним металним предметима, наносећи им трајне и тешке физичке и душевне озљеде, вршио мучења и злостављања затвореника, пљачкао и отимао новац и одјећу, те чинио друга нечовјечна дјела и мучења на понижавајуће начине.

Осумњичени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Током дана осумњичени ће бити приведен поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњиченог те одлучити о даљим активностима у предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba