Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА УГРОЖАВАЊЕ ЛИЦА ПОД МЕЂУНАРОДНОМ ПРАВНОМ ЗАШТИТОМ И НАПАД НА СЛУЖБЕНО ЛИЦЕ ИНСТИТУЦИЈА БиХ У ВРШЕЊУ ПОСЛОВА БЕЗБЈЕДНОСТИ

16.09.2020. 13:13

Оптужница се односи на пријетње нападом на живот и безбједност некадашњег шефа Мисије ЕУ у БиХ, Larsa Gunara Wigemarka, и главне тужитељке Гордане Тадић.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА УГРОЖАВАЊЕ ЛИЦА ПОД МЕЂУНАРОДНОМ ПРАВНОМ ЗАШТИТОМ И НАПАД НА СЛУЖБЕНО ЛИЦЕ ИНСТИТУЦИЈА БиХ У ВРШЕЊУ ПОСЛОВА БЕЗБЈЕДНОСТИ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

-      Петровић Ранка, рођеног 1990. године у Тузли, настањен у Тузли.

Оптужени се терети да је, током мјесеца марта 2019. године, путем изјава на интернет порталу, са интернет адресе коју је користио, упутио озбиљне пријетње за живот лица под међународном правном заштитом, шефа Мисије ЕУ у БиХ, Larsa Gunara Wigemarka, као и да је упутио озбиљне пријетње главној тужитељки Гордани Тадић, која представља и руководи Тужилаштво БиХ и налази се под 24 часовном полицијском заштитом, позивајући на њезино убиство, што је код наведених изазвало озбиљан страх и узнемиреност, као и узнемирење јавности.

Оптужени се терети да је угрозио лице под међународном правном заштитом озбиљном пријетњом да ће напасти на његов живот, као и озбиљно пријетио да ће напасти службено лице у институцијама Босне и Херцеговине, чиме је починио кривично дјело-угрожавање лица под међународноправном заштитом из члана 192. и напад на службено лице у обављању послова безбједности, откривању или лишењу слободе починилаца кривичних дјела из члана 241б. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba