Vijesti

U OKVIRU ISTRAGE TUŽILAŠTVA BiH SIPA IZVRŠILA PRETRESE NA PODRUČJU OPĆINE SANSKI MOST

16.09.2020. 09:13

Aktivnosti su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela izborne prevare, počinjenih tokom Općih izbora 2018. godine.

U OKVIRU ISTRAGE TUŽILAŠTVA BiH SIPA IZVRŠILA PRETRESE NA PODRUČJU OPĆINE SANSKI MOST

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uz naredbu Suda BiH, policijski zvaničnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, uz asistenciju policije MUP-a USK, su na području Sanskog Mosta izvršili pretrese objekata i prostorija koje koriste troje osumnjičenih.

Prilikom pretresa izvršeno je izuzimanje određenih dokaza i dokumentacije.

Aktivnosti su realizovane u okviru istrage koju vodi Tužilaštvo BiH protiv osoba koje su osumnjičene da su, tokom Općih izbora 2018. godine, počinile krivično djelo izborne prijevare iz člana 154. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Oni su osumnjičeni da su, u svojstvu članova izbornih organa, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a sa ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate sa područja Sanskog Mosta.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužiocu, tužilac će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba