Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJA POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE TUŽITELJSTVA BiH JEDNA OSOBA LIŠENA SLOBODE

08.09.2020. 13:04

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e na području Ugljevika locirali su i lišili slobode:

PO NALOGU TUŽITELJA POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE TUŽITELJSTVA BiH JEDNA OSOBA LIŠENA SLOBODE

-      Đurković Ratka, rođenog 1943. godine, nekadašnjeg zapovjednika 1. bataljona 1. majevičke  brigade VRS.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenih Đurković Ratka i Nedić Radomira, nekadašnjeg zapovjednika 1. majevičke brigade.

Terete se da, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubojstva civila i zarobljenika, niti su, nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik u mjesecu srpnju 1992. godine.

Prigodom napada, vojne snage kojima su zapovijedali osumnjičeni, ubile su 4 civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika A RBiH koji su prethodno bili zarobljeni.

Osumnjičeni se terete, kao zapovjednici, zbog kaznenih djela zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi sa točkom a)  i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. točka a) KZ-a BiH,  a sve u svezi sa člankom 180. stavak 2. KZ-a BiH.

Osumnjičeni Đurković lišen je slobode i u zakonskom roku bit će predat postupajućem tužitelju koji će ga ispitati.

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajući tužitelj će, nakon što se prikupe sve informacije i podatci o njegovom zdravstvenom stanju, odlučiti o daljnjim aktivnostima prema osumnjičenom.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba