Vijesti

PO NALOGU TUŽIOCA POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE TUŽILAŠTVA BiH JEDNA OSOBA LIŠENA SLOBODE

08.09.2020. 13:04

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e na području Ugljevika locirali su i lišili slobode:

PO NALOGU TUŽIOCA POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE TUŽILAŠTVA BiH JEDNA OSOBA LIŠENA SLOBODE

-      Đurković Ratka, rođenog 1943. godine, nekadašnjeg komandanta 1. bataljona 1. majevičke  brigade VRS.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenih Đurković Ratka i Nedić Radomira, nekadašnjeg komandanta 1. majevičke brigade.

Terete se da, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao komandanti VRS, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu preduzeli mjere da spriječe ubistva civila i zarobljenika, niti su, nakon što je zločin počinjen, preduzeli aktivnosti kako bi se počinioci procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik u mjesecu julu 1992. godine.

Prilikom napada, vojne snage kojima su komandovali osumnjičeni, ubile su 4 civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika A RBiH koji su prethodno bili zarobljeni.

Osumnjičeni se terete, kao komandanti, zbog krivičnih djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom a)  i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. tačka a) KZ-a BiH,  a sve u vezi sa članom 180. stav 2. KZ-a BiH.

Osumnjičeni Đurković lišen je slobode i u zakonskom roku bit će predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati.

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajući tužilac će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdravstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba