Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BiH POSJETILA TUŽILAŠTVO HNK/Ž U MOSTARU

07.09.2020. 12:26

Ova posjeta dio je planiranih posjeta glavne tužiteljice tužilaštvima u oba bh. entiteta i Brčko distriktu BiH.

GLAVNA TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BiH POSJETILA TUŽILAŠTVO HNK/Ž U MOSTARU

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, dana 04. septembra, boravila je u radnoj posjeti Tužilaštvu HNK/Ž, u Mostaru, gdje se sastala sa glavnim tužiocem Zdenkom Kovačem i njegovim saradnicima.

Na radnom sastanku se razgovaralo o radu tužilaštava u vrijeme pandemije COVID 19, a posebno o radu na predmetima ratnih zločina, predmetima trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, kao i predmetima organizovanog kriminala.

Na sastanku je razgovarano o kapacitetima Tužilaštva HNK/Ž za rad na predmetima ratnih zločina, s obzirom da se vrše analize procesuiranja predmeta ustupljenih entitetskim tužilaštvima u skladu sa članom 27a. ZKP-a BiH, te o važnosti produženja IPA projekta 2019. koji se odnosi na procesuiranje ratnih zločina i rad pravosuđa.

Zajednički je zaključak da se, i uprkos problemima nastalim zbog pandemije COVID 19, aktivnosti na ovim predmetima preduzimaju u skladu sa sačinjenim planovima, te je posebno naglašena potreba usvajanja nove Strategije za rad na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Glavna tužiteljica je istakla značaj uspostave Mreže tužilaca i istražilaca u cilju efikasnije borbe protiv trgovine i krijumčarenja ljudima u Bosni i Hercegovini, te govorila o aktivnostima koje se u tom cilju preduzimaju.

Također, razgovarano je o Strateškom forumu glavnih tužilaca i zvaničnika policije koji je formiran u BiH, kako bi se koordinirao rad tužilačke zajednice koja broji oko 380 tužilaca na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, a koji pomaže u rješavanju pitanja nadležnosti, naročito u predmetima za organizovani kriminal i privredni kriminal.

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, je navela da je ovo prva radna posjeta entitetskim tužilaštvima, te da u narednom periodu planira obići i druga tužilaštva u BiH, te održati radne sastanke na ovu temu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba