Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ОДРЖАЛА САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ОРГАНИЗОВАНЕ ИЛЕГАЛНЕ ИМИГРАЦИЈЕ

03.09.2020. 15:35

Договорено заједничко и координисано дјеловање институција са нивоа државе, ентитета и Брчко дистрикта БиХ, на ефикаснијем рјешавању предмета трговине људима и кријумчарења лица у БиХ.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ОДРЖАЛА САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ОРГАНИЗОВАНЕ ИЛЕГАЛНЕ ИМИГРАЦИЈЕ

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, у Тужилаштву БиХ одржала је састанак Ударне групе за борбу против трговине људима, на којем су учествовали представници тужилаштава, полицијских и безбједносних агенција и других институција, са нивоа државе, оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ.

Главна тужитељка упознала је учеснике састанка да је, и поред потешкоћа проузрокованих пандемијом Covid 19, Тужилаштво БиХ у протеклих 6 мјесеци реализовало више десетина активности које су се односиле на процесуирање кривичних дјела повезаних са илегалним миграцијама и трговином људима, као и учествовало у међународним операцијама са земљама региона и ЕУ у процесуирању организованих криминалних група које врше кријумчарење илегалних миграната.

Тужилаштво БиХ је од 2015. године до данас подигло оптужнице у 111 предмета против 147 лица  за кривична дјела кријумчарења лица повезана са илегалним миграцијама, те такође 16 оптужница против 58 лица за извршење наведених кривичних дјела у организованим облицима.

Представници институција и агенција, који су чланови Ударне групе, ималису прилику презентовати

активности које предузимају институције из којих долазе, а односе се на трговину људима, кријумчарење лица те спречавање и процесуирање илегалних миграција.

На састанку је истакнута важност функционисања Мреже тужилаца и истражилаца за борбу против трговине 

људима, која је оформљена почетком године, у чијем саставу дјелују тужиоци и истражиоци укључени у системско процесуирање ове врсте кривичних дјела, као и дјеловања координационих тимова који дјелују на подручју окружних тужилаштава у Републици Српској.

Чланови Ударне групе договорили су даље заједничко дјеловање свих институција у свом сегменту, како би се оперативним активностима у наредном периоду остварили што бољи резултати у области борбе против трговине људима, као и препознавање елемената трговине људима у оквиру извршења кривичних дјела повезаних са кријумчарењем лица и илегалним миграцијама.

Истакнута је важност размјене информација између институција, као регионалне и међународне сарадње у овој области, а састанку су присуствовалии и представници међународних институција и агенција укључених у борбу против трговине људима и илегалних миграција.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba