Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ФОЧЕ

03.09.2020. 10:42

Оптужени Радуловић Ранко (1960) терети се за злочине над жртвама бошњачке националности на подручју Фоче и околних мјеста, током 1992. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ФОЧЕ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

-      Радуловић Ранка, рођеног 1960. године у Никшићу, раније вишеструко осуђиван, држављанин Црне Горе.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и широког и систематичног напада на цивилно становништво бошњачке националности на подручју Фоче и околине, у својству припадника ВРС, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он се терети да је током мјесеца јула и августа 1992. године, заједно са другим лицима вршио прогон цивилног становништва бошњачке националности, у оквиру којег прогона је учествовао у нападу на цивилно становништво и насеља, а тај напад посљедовао је смрћу жртава. Такође се терети да је учествовао у узимању талаца, као и у противправном, самовољном и војним потребама неоправданом уништавању имовине у великим размјерама, да је учествовао у противзаконитом затварању цивила, помагао у присиљавању дјевојака бошњачке националности на сексуални однос или с њим изједначене сексуалне радње-силовање, као и починио више пута силовање више жртава.

Оптужени се терети за кривично дјело-злочини против човјечности из члана 172. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Тужилаштво ће наводе оптужнице доказивати позивањем око 50 свједока, међу којима је седам (7) свједока са додијељеним мјерама заштите, као и прилагањем око 200 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba