Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU FOČE

03.09.2020. 10:42

Optuženi Radulović Ranko (1960) tereti se za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolnih mjesta, tokom 1992. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU FOČE

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Radulović Ranka, rođenog 1960. godine u Nikšiću, ranije višestruko osuđivan, državljanin Crne Gore.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u svojstvu pripadnika VRS, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je tokom mjeseca jula i augusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg progona je sudjelovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad posljedovao je smrću žrtava. Također se tereti da je sudjelovao u uzimanju talaca, kao i u protivpravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, da je sudjelovao u protivzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje-silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava.

Optuženi se tereti za krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam (7) svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba