Вијести

ПОД НАДЗОРОМ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОВОДИ СЕ ЕКСХУМАЦИЈА НА ЛОКАЛИТЕТУ ДУБОКИ ПОТОК, ОПШТИНА КНЕЖЕВО

02.09.2020. 10:36

Ради се о врло неприступачној локацији која је претходно морала бити деминирана. Пронађени су посмртни остаци који ће бити упућени на даљу обраду и анализу.

ПОД НАДЗОРОМ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОВОДИ СЕ ЕКСХУМАЦИЈА НА ЛОКАЛИТЕТУ ДУБОКИ ПОТОК, ОПШТИНА КНЕЖЕВО

На локалитету Дубоки поток, у општини Кнежево, у току је процес ексхумације којим координиша тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ уз стручног сарадника који се налази директно на локацији.

Ради се о врло неприступачној локацији, у планинском кланцу, која је по наредби Тужилаштва БиХ претходно деминирана, а подршку у процесу тражења посмртних остатака пружа и алпинистички тим Државне агенције за истраге и заштиту – SIPA.

На терену се налази и љекар патолог судске медицине, представник МРМКС теренске канцеларије у оквиру оперативне групе за тражење несталих “ТЕРА”, представници Института за нестала лица и Међународне комисије за нестала лица ICMP, као и представници МУП-а РС који обезбјеђују локацију.

У потрази за посмртним остацима користе се ужад и специјалистичка опрема.

До сада је пронађено више фрагмената људских костију, за које се претпоставља да припадају једном лицу, а потрага се интензивно наставља.

Према оперативним подацима, на овом локалитету могли би се налазити посмртни остаци жртава бошњачке националности са подручја Котор-Вароши, који су се током 1992. године покушавали преко Влашића пребацити према Травнику.

Рад на ексхумацији интензивно се наставља.

Видео снимак можете погледати овдје

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba