Vijesti

POD NADZOROM TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE EKSHUMACIJA NA LOKALITETU DUBOKI POTOK, OPĆINA KNEŽEVO

02.09.2020. 10:36

Radi se o vrlo nepristupačnoj lokaciji koja je prethodno morala biti deminirana. Pronađeni su posmrtni ostaci koji će biti upućeni na dalju obradu i analizu.

POD NADZOROM TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE EKSHUMACIJA NA LOKALITETU DUBOKI POTOK, OPĆINA KNEŽEVO

Na lokalitetu Duboki Potok, u općini Kneževo, u toku je proces ekshumacije kojim koordinira tužilac Posebnog odjelа za ratne zločine Tužilaštva BiH uz stručnog saradnika koji se nalazi direktno na lokaciji.

Radi se o vrlo nepristupačnoj lokaciji, u planinskom klancu, koja je po naredbi Tužilaštva BiH prethodno deminirana, a podršku u procesu traženja posmrtnih ostataka pruža i alpinistički tim Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

Na terenu se nalazi i ljekar patolog sudske medicine, predstavnik MRMKS terenskog ureda u okviru operativne grupe za traženje nestalih “TERA”, predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za nestale osobe ICMP, kao i predstavnici MUP-a RS koji osiguravaju lokaciju.

U potrazi za posmrtnim ostacima koriste se užad i specijalistička oprema.

Do sada je pronađeno više fragmenata ljudskih kostiju, za koje se pretpostavlja da pripadaju jednoj osobi, a potraga se intenzivno nastavlja.

Prema operativnim podacima, na ovom lokalitetu mogli bi se nalaziti posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Kotor-Varoši, koji su se tokom 1992. godine pokušavali preko Vlašića prebaciti prema Travniku.

Rad na ekshumaciji intenzivno se nastavlja.

Video snimak možete pogledati ovdje


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba