Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ОДРЖАЛА САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

01.09.2020. 14:38

Централне теме односиле су се на план и анализу активности које су предузете како би се процесуирала кривична дјела повезана са тероризмом, те спријечиле потенцијалне опасности од терористичких активности на подручју Босне и Херцеговине.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ОДРЖАЛА САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

У Тужилаштву Босне и Херцеговине одржан је састанак Ударне групе за борбу против тероризма и спречавање опасности од тероризма, којим је предсједавала главна тужитељка Гордана Тадић.

На састанку су учествовали главни тужиоци са нивоа ентитета, министар безбједности БиХ, те директори и високи званичници полицијских и безбједносних институција и агенција са нивоа Босне и Херцеговине, оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ, као и других институција укључених у рад Ударне групе.

Главна тужитељка Тадић упознала је учеснике састанка да је Тужилаштво БиХ у овој години, у кратком периоду од само неколико  мјесеци након изручења у БиХ крајем прошле године, подигло оптужнице за 7 лица која се терете за кривична дјела тероризма и учествовања на страним ратиштима, од чега су двојица оптужених непосредно након оптужења споразумно признала кривицу и изречене су им правоснажне пресуде.

Застоја у процесуирању ових предмета није било за вријеме пандемије Covid 19, те су редовно реализоване активности које су се односиле на подизање оптужница, продужење притвора и друге активности у овим предметима.

До сада су због кривичних дјела повезаних са учествовањем на страним ратиштима подигнуте оптужнице против 32 лица, од тога су оптужнице против 10 лица подигнуте у прошлој и овој години. Тренутно је 5 предмета у фази суђења.

Битно је истаћи да у предметима за тероризам повезаним са учествовањем на страним ратиштима у Сирији није била нити једна ослобађајућа пресуда, а до сада су правоснажно изречене затворске казне у трајању од око 60 година. За све оптужнице за кривична дјела повезана са тероризмом изречене су затворске казне у трајању од око 160 година затвора.

Тужиоци Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ активно учествују у међународним операцијама и имају добру сарадњу са партнерским земљама у борби против опасности од тероризма, који представља опасност на глобалном плану.

Такође, тужилаштво заједно са партнерским институцијама и агенцијама ради на више истрага повезаних са кривичним дјелима тероризма, међу којима су и истраге које се односе на кривична дјела повезана са кријумчарењем илегалних миграната, што захтијева посебну пажњу надлежних институција.

На састанку Ударне групе, представници полицијских и безбједносних институција и агенција презентовали су рад и активности институција из којих долазе, а разговарано је о смјеру дјеловања у борби против тероризма и опасности од тероризма у наредном периоду.

На састанку је закључено да се добра сарадња и размјена информација између институција у Босни и Херцеговини, као и на међународном плану, мора наставити развијати у будућности, на оперативном нивоу у циљу превенције и благовременог спречавања опасности од тероризма, као и јачати рад сваке институције у оквиру своје надлежности, у циљу прикупљања доказа и процесуирања ових кривичних дјела.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba