Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

01.09.2020. 14:38

Centralne teme odnosile su se na plan i analizu aktivnosti koje su preduzete kako bi se procesuirala krivična djela povezana sa terorizmom, te spriječile potencijalne opasnosti od terorističkih aktivnosti na području Bosne i Hercegovine.

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i sprečavanje opasnosti od terorizma, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Na sastanku su sudjelovali glavni tužioci sa nivoa entiteta, ministar sigurnosti BiH, te direktori i visoki zvaničnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija sa nivoa Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i drugih institucija uključenih u rad Udarne grupe.

Glavna tužiteljica Tadić upoznala je sudionike sastanka da je Tužilaštvo BiH u ovoj godini, u kratkom periodu od samo nekoliko  mjeseci nakon izručenja u BiH krajem prošle godine, podiglo optužnice za 7 osoba koje se terete za krivična djela terorizma i sudjelovanja na stranim ratištima, od čega su dvojica optuženih neposredno nakon optuženja sporazumno priznalа krivicu i izrečene su im pravosnažne presude.

Zastoja u procesuiranju ovih predmeta nije bilo za vrijeme pandemije Covid 19, te su redovno realizovane aktivnosti koje su se odnosile na podizanje optužnica, produženje pritvora i druge aktivnosti u ovim predmetima.

Do sada su zbog krivičnih djela povezanih sa sudjelovanjem na stranim ratištima podignute optužnice protiv 32 osobe, od toga su optužnice protiv 10 osoba podignute u prošloj i ovoj godini. Trenutno je 5 predmeta u fazi suđenja.

Bitno je istaći da u predmetima za terorizam povezanim sa sudjelovanjem na stranim ratištima u Siriji nije bila niti jedna oslobađajuća presuda, a do sada su pravosnažno izrečene zatvorske kazne u trajanju od oko 60 godina. Za sve optužnice za krivična djela povezana sa terorizmom izrečene su zatvorske kazne u trajanju od oko 160 godina zatvora.

Tužioci Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH aktivno sudjeluju u međunarodnim operacijama i imaju dobru saradnju sa partnerskim zemljama u borbi protiv opasnosti od terorizma, koji predstavlja opasnost na globalnom planu.

Također, tužilaštvo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama radi na više istraga povezanih sa krivičnim djelima terorizma, među kojima su i istrage koje se odnose na krivična djela povezana sa krijumčarenjem ilegalnih migranata, što zahtijeva posebnu pažnju nadležnih institucija.

Na sastanku Udarne grupe, predstavnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija prezentovali su rad i aktivnosti institucija iz kojih dolaze, a razgovarano je o smjeru djelovanja u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma u narednom periodu.

Na sastanku je zaključeno da se dobra saradnja i razmjena informacija između institucija u Bosni i Hercegovini, kao i na međunarodnom planu, mora nastaviti razvijati u budućnosti, na operativnom nivou u cilju prevencije i blagovremenog sprečavanja opasnosti od terorizma, kao i jačati rad svake institucije u okviru svoje nadležnosti, u cilju prikupljanja dokaza i procesuiranja ovih krivičnih djela.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba