Вијести

У ОПШТИНИ РОГАТИЦА ИЗВРШЕНА ЕКСХУМАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ЖРТВЕ ИЗ ПРОТЕКЛОГ РАТА

28.08.2020. 09:22

На подручју општине Рогатица, на локалитету насеља Рудо, извршен је поступак ексхумације. Пронађени су комплетни посмртни остаци једног лица, а накнадним процесом ће се утврђивати идентитет жртве чији су посмртни остаци пронађени.

У ОПШТИНИ РОГАТИЦА ИЗВРШЕНА ЕКСХУМАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ЖРТВЕ ИЗ ПРОТЕКЛОГ РАТА

Процесом ексхумације на терену руководио је тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, а учествовали су и представници Института за нестала лица БиХ, ICMP-а у БиХ, љекар судске медицине, као и полицијски службеници СИПА-е и ПС Рогатица, као и потребни радници уз кориштење адекватне механизације.

Радећи на истрази у предмету ратних злочина, током саслушавања већег броја свједока, приступило се претрази терена како би се лоцирали посмртни остаци за које су постојала сазнања да се налазе на поменутом локалитету.

С обзиром да је на наведеном локалитету пронађено и више зрна из ватреног оружја, претраживање терена вршиће се кориштењем детектора у поступку прикупљања предмета као доказа за потребе кривичног поступка.

Због постојања сазнања да би се на наведеном локалитету могли налазити посмртни остаци још најмање 19 жртава, у наредном периоду радиће се активно на лоцирању потенцијалних локација појединачних и масовних гробница и тражења посмртних остатака на овом подручју.

Пронађени посмртни остаци ће бити пребачени у Горажде гдје ће бити извршена судско-медицинска обрада, односно утврђивање узрока смрти и узимање узорака костију да би се ДНК анализом утврдио идентитет жртве.

Тужилаштво БиХ, заједно са институцијама укљученим у процес тражења несталих лица у БиХ, наставља активности у процесу ексхумација и тражења несталих у свим крајевима БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba