Vijesti

U OPĆINI ROGATICA IZVRŠENA EKSHUMACIJA POSMRTNIH OSTATAKA ŽRTVE IZ PROTEKLOG RATA

28.08.2020. 09:22

Na području općine Rogatica, na lokalitetu naselja Rudo, izvršen je postupak ekshumacije. Pronađeni su kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, a naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U OPĆINI ROGATICA IZVRŠENA EKSHUMACIJA POSMRTNIH OSTATAKA ŽRTVE IZ PROTEKLOG RATA

Procesom ekshumacije na terenu rukovodio je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a sudjelovali su i predstavnici Instituta za nestalе osobе BiH, ICMP-a u BiH, ljekar sudske medicine, kao i policijski službenici SIPA-e i PS Rogatica, kao i potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije.

Radeći na istrazi u predmetu ratnih zločina, tokom saslušavanja većeg broja svjedoka, pristupilo se pretrazi terena kako bi se locirali posmrtni ostaci za koje su postojala saznanja da se nalaze na pomenutom lokalitetu.

S obzirom da je na navedenom lokalitetu pronađeno i više zrna iz vatrenog oružja, pretraživanje terena vršit će se korištenjem detektora u postupku prikupljanja predmeta kao dokaza za potrebe krivičnog postupka.

Zbog postojanja saznanja da bi se na navedenom lokalitetu mogli nalaziti posmrtni ostaci još najmanje 19 žrtava, u narednom periodu radit će se aktivno na lociranju potencijalnih lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica i traženja posmrtnih ostataka na ovom području.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u Goražde gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama uključenim u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti u procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba