Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ ODRŽALA KOLEGIJE SVIH TUŽILAČKIH ODJELA TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE

27.08.2020. 15:51

Centralne teme odnosile su se na rad i ostvarene rezultate, te funkcionisanje institucije u otežanim uslovima prouzrokovanim pandemijom Covid 19.

 

GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ ODRŽALA KOLEGIJE SVIH TUŽILAČKIH ODJELA TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, dana 27.08.2020. godine održala je kolegije svih tužilačkih odjela Tužilaštva BiH.

Sa zamjenicima glavnog tužioca, rukovodiocima i tužiocima iz Posebnog odjela za ratne zločine, Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i Odjela III, razgovarano  je o radu i ostvarenim rezultatima, kao i planiranom obimu rada i rezultata do kraja 2020. godine, te funkcionisanju institucije u otežanim uslovima prouzrokovanim pandemijom Covid 19.

Istaknuto je da Tužilaštvo BiH, u svim linijama rada, niti jednog dana za vrijeme trajanja pandemije nije prekinulo radne aktivnosti te da su preduzete potrebne mjere za zaštitu zdravlja i sigurnosti kako uposlenika, tako i osoba koje dolaze u kontakt sa Tužilaštvom BiH.

Situacija prouzrokovana pandemijom Covid 19, koja je otežala putovanja i sastajanje sa svjedocima, žrtvama i oštećenim osobama, otežala je rad tužiocima i stručnom osoblju, naročito u predmetima Posebnog odjela za ratne zločine, ali će radom i dodatnim zalaganjem uposlenika ovaj Odjel nastojati ostvariti što bolje rezultate u novonastalim uslovima, koji traju već oko 6 mjeseci.

Glavna tužiteljica, rukovodstvo i uprava, kao i svi tužioci i uposlenici pokazali su profesionalnost i odgovornost u proteklom periodu, te su preduzete sve aktivnosti da se u što je moguće većem obimu nastavi rad u svim istragama, predmetima i međunarodnim operacijama u kojima sudjeluje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Tužioci su, na sva tri kolegija, ocijenili neprimjerenim jučerašnje medijske izjave predsjednika Suda BiH o načinu podnošenja prijava i postupanju tužilaštva po istima kao neprimjerene komentare, jer se sa svim prijavama postupa po identičnoj proceduri, kao i pravima i dužnostima tužilaca u skladu sa članom 35. ZKP-a BiH.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba