Vijesti

NASTAVAK AKCIJE KODNOG NAZIVA “VESLO”

27.08.2020. 12:12

Koordiniranom akcijom Tužilaštva BiH i SIPA-e, u saradnji sa partnerskim institucijama Srbije, lišeni su slobode osumnjičeni za organizovano krijumčarenje migranata preko granice na rijeci Drini.

NASTAVAK AKCIJE KODNOG NAZIVA “VESLO”

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS i asistenciju OSA-e BiH, na području Bratunca lišili su slobode dvojicu osumnjičenih.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao članovi međunarodne grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz R Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama EU, te da su počinili krivično djelo  - organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’  iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe u okviru operativne međunarodne akcije “Veslo”, pod istragom su i osumnjičene su da su djelujući sa njima poznatim osobama sa područja R Srbije, sudjelovale u planiranju, organizovanju i realizovanju krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije R Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, preko vodene granice na rijeci Drini.

Prema dostupnim informacijama, veliki procenat ilegalnih migranata na području BiH u našu zemlju ulazi upravo preko granice na rijeci Drini, uz pomoć osoba koje, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vrše nezakonite radnje na prevozu i krijumčarenju migranata.

Međunarodnu akciju kodnog naziva „Veslo“ Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu provode u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije.

Do sada je, tokom rada na predmetu „Veslo“, na teritoriji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije lišeno slobode ukupno 18 osumnjičenih pripadnika grupe za organizovani kriminal, koji se sumnjiče da su organizovali i sudjelovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. 

Tokom rada na predmetu, podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Evrope-SELEC.

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužilac odlučit će o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba