Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

25.08.2020. 09:19

Оптужени је, након што је откривен у кријумчарењу лица на подручју мјеста Пилица, покушао побјећи те су га полицијски службеници успјели савладати.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

-      Марковић Недељка, рођеног 1988. године у Лозници, настањеног у Зворнику.

Оптужени се терети да је, крајем мјесеца септембра 2019. године, дјелујући у договору и координацији са њему познатим лицима са територије Р Србије, након што су илегално прокријумчарени у Босну и Херцеговину, на подручју Зворника, преузео 16 илегалних миграната, држављана Ирака, међу којима је било и 7 малољетних лица.

Након тога оптужени је, иако је знао да илегални мигранти нису законито ушли у БиХ, као и да немају документе за законит боравак и путовање унутар БиХ, супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција Уједињених нација против транснационалног и организованог криминала, са својим моторним возилом организовао превоз илегалних миграната са подручја Зворника према Тузли, гдје је на подручју мјеста Пилица, у касним ноћним часовима откривен од стране полицијских службеника Граничне полиције БиХ, након чега је покушао побјећи са мјеста догађаја, те је реакцијом полицијских службеника ухапшен и савладан.

Оптужени се терети да је превозио кријумчарена лица, међу којима је било и малољетних лица, омогућивши им на тај начин боравак у БиХ, чиме је починио кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba