Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA

25.08.2020. 09:19

Optuženi je, nakon što je otkriven u krijumčarenju osoba na području mjesta Pilica, pokušao pobjeći te su ga policijski službenici uspjeli savladati.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

-      Marković Nedeljka, rođenog 1988. godine u Loznici, nastanjenog u Zvorniku.

Optuženi se tereti da je, krajem mjeseca septembra 2019. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa njemu poznatim osobama sa teritorije R Srbije, nakon što su ilegalno prokrijumčareni u Bosnu i Hercegovinu, na području Zvornika, preuzeo 16 ilegalnih migranata, državljana Iraka, među kojima je bilo i 7 maloljetnih osoba.

Nakon toga optuženi je, iako je znao da ilegalni migranti nisu zakonito ušli u BiH, kao i da nemaju dokumente za zakonit boravak i putovanje unutar BiH, suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala, sa svojim motornim vozilom organizovao prevoz ilegalnih migranata sa područja Zvornika prema Tuzli, gdje je na području mjesta Pilica, u kasnim noćnim satima otkriven od strane policijskih službenika Granične policije BiH, nakon čega je pokušao pobjeći sa mjesta događaja, te je reakcijom policijskih službenika uhapšen i savladan.

Optuženi se tereti da je prevozio krijumčarene osobe, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba