Вијести

ОДЛУЧНА И ПАРТНЕРСКА САРАДЊА У ЈАЧАЊУ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА И БЕЗБЈЕДНОСТИ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

04.08.2020. 15:44

Одржан је први радни састанак новоименованог директора Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) и главне тужитељке Тужилаштва Босне и Херцеговине.

ОДЛУЧНА И ПАРТНЕРСКА САРАДЊА У ЈАЧАЊУ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА И БЕЗБЈЕДНОСТИ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

У просторијама Тужилаштва БиХ одржан је први радни састанак главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордане Тадић и новоименованог директора SIPA-е Дарка Ћулума.

На састанку је договорен интензиван наставак сарадње у истрагама организованог криминала, илегалних миграција и кријумчарења лица, тероризма, ратних злочина и других кривичних дјела из надлежности двије институције, као и наставак рада у домаћим и међународним операцијама у борби против најсложенијих облика криминала.

Такође, истакнуто је да је врло битно да су ове двије институције за вријеме пандемије COVID 19 успјеле организовати своје капацитете, те радне активности у свим линијама рада нису ни једног тренутка прекидане.

Тужилаштво БиХ и SIPA од својих почетака сарадње, након оснивања почетком 2003. године, већ скоро 18 пуних година заједно су у борби против организованог криминала, тероризма, ратних злочина, трговине људима, неовлаштеног промета опојних дрога, међународног криминала и других кривичних дјела из своје надлежности.

У протеклим годинама реализоване су истраге у стотинама предмета, а заједничким радом уклоњено је више злочиначких организација којe су својим криминогеним дјеловањем угрожавале владавину права и безбједност у Босни и Херцеговини, али и региону.

По налогу тужилаца за ратне злочине реализовано је више стотина лоцирања и лишења слободе осумњичених лица, као и рад на лоцирању и проналаску осумњичених и оптужених који су се скривали изван граница Босне и Херцеговине, а пружане су асистенције и заштита угроженим свједоцима и свједоцима под пријетњом, што је такође важна надлежност SIPA-е.

У овом тренутку, Тужилаштво БиХ и SIPA раде на више десетина истрага најсложенијих кривичних дјела, те учествују у више међународних операција у којима заједно са партнерским институцијама Босне и Херцеговине, региона и свијета прикупљају доказе за кривично процесуирање најсложенијих облика криминала.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba