Vijesti

ODLUČNA I PARTNERSKA SURADNJA U JAČANJU VLADAVINE PRAVA I SIGURNOSTI ZA SVE GRAĐANE BOSNE I HERCEGOVINE

04.08.2020. 15:44

Održan je prvi radni sastanak novoimenovanog ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

ODLUČNA I PARTNERSKA SURADNJA U JAČANJU VLADAVINE PRAVA I SIGURNOSTI ZA SVE GRAĐANE BOSNE I HERCEGOVINE

U prostorijama Tužiteljstva BiH održan je prvi radni sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i novoimenovanog ravnatelja SIPA-e Darka Ćuluma.

Na sastanku je dogovoren intenzivan nastavak suradnje u istragama organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i krijumčarenja osoba, terorizma, ratnih zločina i drugih kaznenih djela iz nadležnosti dvije institucije, kao i nastavak rada u domaćim i međunarodnim operacijama u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala.

Također, istaknuto je da je vrlo bitno da su ove dvije institucije za vrijeme pandemije COVID 19 uspjele organizirati svoje kapacitete, te radne aktivnosti u svim linijama rada nisu ni jednog trenutka prekidane.

Tužiteljstvo BiH i SIPA od svojih početaka suradnje, nakon utemeljenja početkom 2003. godine, već skoro 18 punih godina zajedno su u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, ratnih zločina, trgovine ljudima, neovlaštenog prometa opojnih droga, međunarodnog kriminala i drugih kaznenih djela iz svoje nadležnosti.

U proteklim godinama,realizirane su istrage u stotinama predmeta, a zajedničkim radom uklonjeno je više zločinačkih organizacija koje su svojim kriminogenim djelovanjem ugrožavale vladavinu prava i sigurnost u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Po nalogu tužitelja za ratne zločine realizirano je više stotina lociranja i lišenja slobode osumnjičenih osoba, kao i rad na lociranju i pronalasku osumnjičenih i optuženih koji su se skrivali izvan granica Bosne i Hercegovine, a pružane su asistencije i zaštita ugroženim svjedocima i svjedocima pod prijetnjom, što je također važna nadležnost SIPA-e.

U ovom trenutku, Tužiteljstvo BiH i SIPA rade na više desetina istraga najsloženijih kaznenih djela, te sudjeluju u više međunarodnih operacija u kojima zajedno sa partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta prikupljaju dokaze za kazneno procesuiranje najsloženijih oblika kriminala.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba