Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH ZATRAŽIT ĆE STAV VSTV-a BiH POVODOM AKTA DOSTAVLJENOG OD SUDA BiH DANA 28.07.2020. GODINE

04.08.2020. 14:02

Također, zatražit će se očitovanje na koji način i uz koje procedure je došlo do donošenja i selektivne distribucije navodnih „zaključaka“ u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

TUŽILAŠTVO BiH ZATRAŽIT ĆE STAV VSTV-a BiH POVODOM AKTA DOSTAVLJENOG OD SUDA BiH DANA 28.07.2020. GODINE

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, održala je prošireni kolegij glavnog tužioca i šefova tužilačkih odjela  i odsjeka u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a povodom zaključaka iz Suda BiH koji su dostavljeni samo pojedinim rukovodiocima u ovoj instituciji.

Navedeni zaključci dostavljeni su pojedinim rukovodiocima i tužiocima, a u njima Sud ukazuje na navodne „neregularnosti“ prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužioci i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudija za postupanje u predmetima.

Tužioci su mišljenja da navedeni „zaključci“ predstavljaju direktno miješanje i opstrukciju rada Tužilaštva BiH u borbi za jačanje vladavine prava, te direktno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa Tužilaštvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava.

Zaključak je kolegija da se VSTV BiH upozna sa navedenim zaključcima te u najkraćem roku očituje o istima kako ne bi nastupile štetne posljedice.

Također, da se od VSTV-a BiH zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjednici i načinu donošenja zaključka. Dopis će biti upućen i Uredu disciplinskog tužioca.

Tužilaštvo BiH će radi zaštite integriteta institucije i tužilačke funkcije preduzeti  sve zakonom predviđene mjere i radnje.​


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba