Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PORESKU UTAJU

29.07.2020. 14:28

Optuženi Tokalić Omer (1967) tereti se za poresku utaju u iznosu većem od pola miliona KM.

 PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PORESKU UTAJU

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

- Tokalić Omera, rođenog 06.09.1967. godine u Busovači, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je, u periodu od 2012. do 2016. godine, u svojstvu osnivača i ovlaštenog lica u pravnom licu “K&B EKSPORT-IMPORT BUSOVAČA” d.o.o Busovača, postupao protivno zakonskim odredbama koje definiraju prijavu i plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV). 

U optužnici se navodi da optuženi za ostvareni promet nije prijavio putem PDV prijava porez u ukupnom iznosu od 525.215,00 KM, tako što je suprotno zakonskim odredbama koristio pravo za odbitak ulaznog PDV-a pri nabavci opreme i objekta trgovačkog centra u Kaknju, kao i prometovao različitu robu ne prijavljujući PDV, te također nije platio PDV za robu koju je zadržao za vlastite potrebe.

Optuženi se tereti da je ne pružajući podatke koji su od bitnog uticaja za utvrđivanje poreske obveze, te pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od 525.215,00 KM, za koji iznos je oštetio budžet i sve građane BiH, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 4. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.  


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba