Вијести

НА ЛОКАЛИТЕТУ РОСТОВА ПОЧЕО ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈЕ И ТРАЖЕЊА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА НЕСТАЛИХ ЛИЦА

23.07.2020. 11:20

Истражилац Посебног одјела за ратне злочине налази се на терену гдје координише рад овлаштених лица која учествују у процесу ексхумације.

НА ЛОКАЛИТЕТУ РОСТОВА ПОЧЕО ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈЕ И ТРАЖЕЊА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА НЕСТАЛИХ ЛИЦА

На локалитету Ростова, на основу захтјева Тужилаштва Босне и Херцеговине и наредбе Суда БиХ, почео је процес ексхумације и потраге за посмртним остацима несталих лица.

На наведеном локалитету приликом извођења грађевинских радова, пронађени су посмртни остаци, као и дијелови одјеће и обуће, за које се претпоставља да припадају жртвама из протеклог рата.

Одмах по проналаску посмртних остатака локација је осигурана, радови су обустављени, те се прибавила потребна документација за извршење ексхумације која је почела данас.

Према иницијалним информацијама, на наведеном локалитету могли би се налазити посмртни остаци жртава хрватске националности са подручја Бугојна, за којима се трага дуже од двије деценије, а судско-медицинском обрадом и путем ДНК анализе посмртних остатака биће утврђен тачан идентитет лица којима остаци припадају.

Истражилац Тужилаштва Босне и Херцеговине координише рад и активности службених лица која учествују у процесу ексхумације, а на локацији се налазе и љекар патолог судске медицине, представници Института за нестала лица (ИНЛ) БиХ и ICMP БиХ, те радници и механизација, а локацију обезбјеђују полицијски службеници МУП-а СБК / КСБ.

Истражиоци и особље Тужилаштва Босне и Херцеговине учествују у поступцима ексхумација и тражења несталих лица у свим крајевима Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba