Вијести

ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИЗДАЛО НАРЕДБУ ЗА ОБЕЗБЈЕЂЕЊЕ ЛОКАЦИЈЕ НА РОСТОВУ, РАДИ ПРОЦЕСА ЕКСХУМАЦИЈЕ

20.07.2020. 12:09

Након запримљене информације о постојању посмртних остатака на наведеној локацији, Тужилаштво Босне и Херцеговине затражило је да буду заустављени сви радови док се не заврши процес ексхумације и потраге за посмртним остацима.

Тужилац из Посебног одјела за ратне злочине, након добијања информације да су на локалитету Ростова пронађени посмртни остаци који би могли припадати несталим жртвама хрватске националности са подручја Бугојна, контактиран је од стране Института за нестала лица и  полиције МУП-а СБК/КСБ на наведеном подручју, те је издао наредбу да се локација обезбиједи, окружи полицијском заштитном траком, те врши полицијски надзор локације.

Постоје информације да се на наведеној локацији, која је у приватном власништву, налазе посмртни остаци несталих лица хрватске националности са подручја Бугојна за којима се више од 2 деценије безуспјешно трага.

Током дана већ су остварени контакти са надлежним особама из Института за нестала лица (ИНЛ) БиХ и осталим надлежним институцијама како би се што прије завршиле активности потребне за издавање наредбе за процес ексхумације.

Тужилаштво Босне и Херцеговине, након запримања потребних информација, поднијеће захтјев за ексхумацију према Суду БиХ, како би се могло приступити даљим активностима на реализацији ексхумације.

До извршења ексхумације биће заустављени грађевински или други радови планирани на наведеном локалитету.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba