Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА УКРАЈИНЕ ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

17.07.2020. 15:22

Оптужени Ruvym Hlabets (1998) терети за кријумчарење и транспорт 8 илегалних миграната из Авганистана и Пакистана преко територије Босне и Херцеговине.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА УКРАЈИНЕ ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

-      Ruvym Hlabets, рођен 1998. године у Ривине, Украјина, држављанин Украјине.

Оптужени се терети да је, крајем мјесеца априла ове године, преузео 8 илегалних миграната, 3 из Авганистана и 5 из Пакистана, који су илегално ушли у Босну и Херцеговину и нису испуњавали услове за законит боравак и кретање у БиХ.

У оптужници се наводи да је оптужени супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција Уједињених нација против транснационалног и организованог криминала, преузео мигранте у мјесту Луг, општина Прозор Рама, у возило које је изнајмио, како би мигранте повезао у правцу Бихаћа, у чему је откривен и спријечен од стране полицијске патроле у мјесту Прозор Рама, која је зауставила возило са илегалним мигрантима и онемогућила њихов даљи транспорт.

Оптужени се терети да је превозио кријумчарена лица у Босни и Херцеговини, омогућивши им на тај начин боравак у БиХ, чиме је починио кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. став 2. у вези са ставом 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена Суду Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba