Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA UKRAJINE ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

17.07.2020. 15:22

Optuženi Ruvym Hlabets (1998) tereti za krijumčarenje i transport 8 ilegalnih migranata iz Afganistana i Pakistana preko teritorije Bosne i Hercegovine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA UKRAJINE ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

-      Ruvym Hlabets, rođen 1998. godine u Rivine, Ukrajina, državljanin Ukrajine.

Optuženi se tereti da je, krajem mjeseca aprila ove godine, preuzeo 8 ilegalnih migranata, 3 iz Afganistana i 5 iz Pakistana, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu i nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak i kretanje u BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionаlnog i organizovanog kriminala, preuzeo migrante u mjestu Lug, općina Prozor Rama, u vozilo koje je iznajmio, kako bi migrante povezao u pravcu Bihaća, u čemu je otkriven i spriječen od strane policijske patrole u mjestu Prozor Rama, koja je zaustavila vozilo sa ilegalnim migrantima i onemogućila njihov dalji transport.

Optuženi se tereti da je prevozio krijumčarene osobe u Bosni i Hercegovini, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje osoba iz člana 189. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba