Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU

14.07.2020. 09:56

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU

-      VINCEK STANKA, rođenog 1962. godine u Ptuju - R Slovenija, državljanina R Slovenije, i

-      JOŠIĆ GORANA,  rođenog 1967. godine u Ključu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, Vincek Stanko u svojstvu direktora i odgovorne osobe, a Jošić Goran, izvršnog direktora preduzeća „Mushrooms Trade“ d.o.o. Laktaši, tokom mjeseca septembra i oktobra 2015. godine, putem podnesenih poreznih prijava neistinitog sadržaja, te lažnim prikazivanjem prometa i otkupa poljoprivrednih proizvoda koji se u stvarnosti nije desio, ostvarili umanjenje poreznih obaveza i nezakonito ostvarili pravo na odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 21.163,12 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH, a optuženi Jošić Goran u poslovnoj dokumentaciji unio neistinite podatke.

Prema navodima optužnice, optuženi Vincek Stanko dodatno se tereti da je tokom prve polovine 2017. godine,  radeći u istom svojstvu pomenutog preduzeća u Laktašima, pružanjem lažnih podataka, izvršio nabavku korištenog poslovnog objekta, bez odbijenog ulaznog PDV-a, te nakon izvršenog ulaganja u navedeni poslovni objekat, izvršio prodaju poslovnog objekta preduzeću iz Srpca, umanjivši iznos izlaznog PDV-a u iznosu od 10.275,00 KM, čime je na opisani način oštetio budžet BiH za navedeni iznos.

Optuženi se terete da su počinili - Vincek Stanko  krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 2. i 1. u vezi sa članom 53. KZ-a BiH, a  optuženi Jošić Goran krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 2. u vezi sa članom 29. KZ-a BiH  i krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 274. KZ-a RS, primjenom člana 53. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba