Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELOVALA NA VIDEO-SASTANKU STALNE KONFERENCIJE TUŽILACA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL, NA TEMU EKSPLOATACIJE PANDEMIJE COVID 19 OD STRANE ORGANIZOVANIH KRIMINALNIH GRUPA

09.07.2020. 17:25

Glavni tužioci iz više zemalja učesnica, koje uključuju zemlje regiona Zapadnog Balkana, Grčke, Italije i Rumunije, uz podršku Misije OSCE-a razgovarali su o eksploataciji pandemije Covid 19 od strane kriminalaca, te načinu rada i rezultatima tužilačkih institucija za vrijeme pandemije.

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELOVALA NA VIDEO-SASTANKU STALNE KONFERENCIJE TUŽILACA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL, NA TEMU EKSPLOATACIJE PANDEMIJE COVID 19 OD STRANE ORGANIZOVANIH KRIMINALNIH GRUPA

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, putem video-konferencije sudjelovala je na sastanku Stalne konferencije tužilaca za organizovani kriminal.

Sudionici sastanka razgovarali su o novim pojavnim oblicima kriminala koji se javljaju u vanrednim situacijama izazvanim pandemijom, te naročito o koruptivnim aktivnostima i zloupotrebama budžetskih sredstava putem javnih nabavki.

Sudionicima video-sastanka obratio se ambasador Misije OSCE-a u Srbiji, Nj.E. Andrea Oricio, a kao panelisti obratili su se glavni tužilac iz Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije i terorizma (DNA) iz Italije Federiko Cafiero de Raho, kao i glavni tužioci i tužilac za organizovani kriminal iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, te međunarodni ekspert za krivično pravo iz Italije.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić upoznala je sudionike sastanka da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u protekla tri mjeseca, uprkos vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom Covid 19, realizovalo istražne aktivnosti u više predmeta koji se odnose na javne nabavke medicinske i druge opreme za vrijeme pandemije, ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, te sudjelovalo u više međunarodnih operacija u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga, finansijskog kriminala, te krijumčarenja osoba, kao i drugih krivičnih djela, čija počinjenja su evidentirana u vrijeme pandemije Covid 19.

Svi sudionici sastanka Stalne konferencije tužilaca za organizovani kriminal dogovorili su nastavak saradnje u narednom periodu putem neposredne razmjene informacija, međunarodne pravne pomoći i organizovanjem sastanaka putem webinara do poboljšanja epidemiološke situacije.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba