Вијести

ДЕМАНТИ ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ НА НЕТАЧНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ОБЈАВЉЕНЕ НА ВЕБ ПОРТАЛУ KLIX.BA

30.06.2020. 15:05

НИСУ ТАЧНИ ПОДАЦИ КОЈЕ СТЕ ОБЈАВИЛИ НА ВАШЕМ ПОРТАЛУ. У ТУЖИЛАШТВУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ СВИ ПРЕДМЕТИ СЕ ЕВИДЕНТИРАЈУ У БАЗИ ОТВОРЕНИХ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА. 

ДЕМАНТИ ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ НА НЕТАЧНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ОБЈАВЉЕНЕ НА ВЕБ ПОРТАЛУ KLIX.BA

Не може се радити ни о каквим “изгубљеним предметима” јер се предмети против свих лица која се у Босни и Херцеговини процесуирају за ратне злочине, налазе у уписницима тужилаштава од 2004. до 2010. године, воде у TCMS евиденцији,  као и у базама предмета ратних злочина, те су ове чињенице јасне свима који се детаљно баве проблематиком процесуирања предмета међународног хуманитарног права.

Стандардна ознака "А" односи се искључиво на лице, а не на предмете. 

Од укупног броја лица која су евидентирана у отвореним КТРЗ предметима у Тужилаштву Босне и Херцеговине, само 4,49% представљају лица која су означена са стандардном ознаком "А".

Тужилаштво Босне и Херцеговине ради и подноси редовне извјештаје Надзорном органу за праћење спровођења Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, које је формирано од стране Савјета министара Босне и Херцеговине.

Информације о свим предметима могу се добити у складу са законодавством које регулише  приступ информацијама у кривичним предметима.

Тужилаштво Босне и Херцеговине отворено је за сарадњу са свим институцијама које учествују у изради Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, као и удружењима жртава из цијеле Босне и Херцеговине.

Објавама нетачних и конструисаних информација само се наноси штета Тужилаштву Босне и Херцеговине и отежава рад на предметима.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba