Vijesti

DEMANTI TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE NA NETAČNE INFORMACIJE OBJAVLJENE NA WEB PORTALU KLIX.BA

30.06.2020. 15:05

NISU TAČNI PODACI KOJE STE OBJAVILI NA VAŠEM PORTALU. U TUŽILAŠTVU BOSNE I HERCEGOVINE SVI PREDMETI SE EVIDENTIRAJU U BAZI OTVORENIH PREDMETA RATNIH ZLOČINA. 

DEMANTI TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE NA NETAČNE INFORMACIJE OBJAVLJENE NA WEB PORTALU KLIX.BA

Ne može se raditi ni o kakvim “izgubljenim predmetima” jer se predmeti protiv svih lica koja se u Bosni i Hercegovini procesuiraju za ratne zločine nalaze u upisnicima tužilaštava od 2004. do 2010. godine, vode u TCMS evidenciji,  kao i u bazama predmeta ratnih zločina, te su ove činjenice jasne svima koji se detaljno bave problematikom procesuiranja predmeta međunarodnog humanitarnog prava.

Standardna oznaka "A" odnosi se isključivo na lice, a ne na predmete. 

Od ukupnog broja lica koja su evidentirana u otvorenim KTRZ predmetima u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, samo 4,49% predstavljaju lica koja su označena sa standardnom oznakom "A".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine radi i podnosi redovne izvještaje Nadzornom organu za praćenje sprovođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koje je formirano od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Informacije o svim predmetima mogu se dobiti u skladu sa zakonodavstvom koje reguliše  pristup informacijama u krivičnim predmetima.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvoreno je za saradnju sa svim institucijama koje učestvuju u izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i udruženjima žrtava iz cijele Bosne i Hercegovine.

Objavama netačnih i konstruisanih informacija samo se nanosi šteta Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i otežava rad na predmetima.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba