Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ У ОКВИРУ ОПЕРАЦИЈЕ “ТРАНСФЕР”

19.06.2020. 13:49

Активности Тужилаштва БиХ у овом предмету усмјерене су на откривање и процесуирање лица осумњичених да су починила високо софистициране облике финансијских превара. У раду је остварена сарадња са Интерполом у Њемачкој, Аустрији и Швајцарској, као и банкама са подручја ЕУ.

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ У ОКВИРУ ОПЕРАЦИЈЕ “ТРАНСФЕР”

Поступајући тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора у трајању од 30 дана за осумњиченог који је лишен слободе у акцији кодног назива “Трансфер”.

Током истраге утврђено је да су починиоци ових кривичних дјела фалсификовали банковне налоге за уплате, те улазили у заштићене мреже и комуникацијске системе како би фалсификованом документацијом реализовали новчане уплате из иностранства на рачуне више грађана у Босни и Херцеговини, који су, уз одређену накнаду, такав новац подизали и предавали осумњиченима.

Како би у почињењу кривичних дјела били што мање уочљиви, осумњичени су углавном кривотворили документацију за уплате у износу до 10 000 евра, како финансијске трансакције не би биле упадљиве истражним органима.

Још увијек се истрагом утврђује износ незаконите имовинске користи, али се свакако ради о вишемилионским износима, реализованим путем вишеструких уплата са фалсификованим налозима.

Осумњичени су под истрагом због кривичних дјела удруживања ради чињења кривичних дјела, а у вези са кривичним дјелима преваре, кривотворења исправе, неовлаштеног приступа систему и мрежи електронске обраде података и прања новца.

Истрага у предмету се интензивно наставља.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba