Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG U OKVIRU OPERACIJE “TRANSFER”

19.06.2020. 13:49

Aktivnosti Tužilaštva BiH u ovom predmetu usmjerene su na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih da su počinile visoko sofisticirane oblike finansijskih prevara. U radu je ostvarena saradnja sa Interpolom u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, kao i bankama sa područja EU.

 

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG U OKVIRU OPERACIJE “TRANSFER”

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za osumnjičenog koji je lišen slobode u akciji kodnog naziva “Transfer”.

Tokom istrage utvrđeno je da su počinioci ovih krivičnih djela krivotvorili bankovne naloge za uplate, te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sisteme kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizovali novčane uplate iz inostranstva na račune više građana u Bosni i Hercegovini, koji su, uz određenu naknadu, takav novac podizali i predavali osumnjičenima.

Kako bi u počinjenju krivičnih djela bili što manje uočljivi, osumnjičeni su uglavnom krivotvorili dokumentaciju za uplate u iznosu do 10 000 eura, kako finansijske transakcije ne bi bile upadljive istražnim organima.

Još uvijek se istragom utvrđuje iznos nezakonite imovinske koristi, ali se svakako radi o višemilionskim iznosima, realizovanim putem višestrukih uplata sa krivotvorenim nalozima.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima prijevare, krivotvorenja isprave, neovlaštenog pristupa sistemu i mreži elektronske obrade podataka i pranja novca.

Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba