Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ТРГОВИНУ ЉУДИМА

17.06.2020. 18:50

Оптужени држављанин Ирана терети се да је на подручју БиХ искористио тежак положај мигрантске популације ради искориштавања жртве у сврху радне експлоатације.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ТРГОВИНУ ЉУДИМА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

- Hushang Ebrahimi, рођен 1994. године у Ирану, држављанин ИР Иран, настањен на подручју Мостара, лишен слободе и налази се у притвору.

Оптужени се терети да је, у намјери стицања незаконите имовинске користи, искористио тежак положај мигрантице, самохране мајке са подручја Ирана са малољетним дјететом старости 3 године, која је боравила у БиХ. Оптужени се терети да је од жртве узео новац у износу од 2000 евра, како би наводно обезбиједио њен транспорт према земљама ЕУ, након чега је, искористивши њезин тежак положај, незнање језика и ситуацију у којој се налази, пријетњама по живот и здравље жртве и њезина дјетета, приморавао оштећену да против своје воље ради различите физичке и кућанске послове везане за одржавање станова и просторија у које је смјештао илегалне мигранте ради њиховог даљег кријумчарења према земљама ЕУ.

У извршењу кривичних дјела оптужени је откривен активностима које су провели Тужилаштво БиХ и партнерске полицијске и безбједносне агенције, те је лишен слободе и налази се у притвору.

Оптужени се терети да је користећи пријетњу употребе силе и других облика принуде, обману и довођење у положај беспомоћности врбовао и примио лице у сврху искориштавања ради служења тог лица у држави у којој то лице нема пребивалиште или чији није држављанин, што је супротности са Протоколом за превенцију, сузбијање и кажњавање трговине људским бићима, нарочито женама и дјецом из 2000. године, те тиме починио кривично дјело – трговина људима из члана 186. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba