Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ГОРДАНА ТАДИЋ ОДРЖАЛА КОЛЕГИЈЕ СВИХ ТУЖИЛАЧКИХ ОДЈЕЛА ТУЖИЛАШТВА БиХ

02.06.2020. 20:15
Централне теме односиле су се на рад и остварене активности за вријеме пандемије COVID-19, примање к знању Извјештаја о раду Тужилаштва БиХ за 2017. и 2018. годину у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, као и наставак активности у наредном периоду.
ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ГОРДАНА ТАДИЋ ОДРЖАЛА КОЛЕГИЈЕ СВИХ ТУЖИЛАЧКИХ ОДЈЕЛА ТУЖИЛАШТВА БиХ

 

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, са замјеницима и руководиоцима, одржала је дана 02.06.2020. године колегије тужилаца из свих тужилачких одјела у Тужилаштву БиХ-Посебног одјела за ратне злочине, Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију и тероризам и Одјела III.

 

Ради поштовања мјера здравствене заштите и социјалне дистанце, одржани су одвојени колегији са тужиоцима из наведених одјела.

 

Главна тужитељка упознала је тужиоце да је у вријеме трајања пандемије, 17.03. ове године формиран Координациони тим за поступање у вези проблематике превенције и сузбијања ширења корона вируса – COVID 19, у којем су чланови били замјеници главног тужиоца и руководиоци тужилачких одјела као и руководиоци одјела управе у Тужилаштву БиХ. Координациони тим одржао је укупно 6 радних састанака, донесене су инструкције у поступању које су биле потребне за функционисање институције, те су се пратиле одлуке надлежних органа и ВСТС-а БиХ, како би се одлуке Координационог тима благовремено усклађивале са инструкцијама и упутама које су давале надлежне институције.

 

Тужилаштво је за вријеме пандемије Covid 19, у складу са упутама ВСТС-а БиХ, интензивно радило на предметима који се односе на кривична дјела угрожавање здравља и живота грађана, јавне набавке, као и рад на притворским предметима и предметима са хитним роковима, а у овом периоду подигнуте су 4 оптужнице за кривична дјела из области тероризма, као и у предметима који су повезани са илегалним миграцијама и кријумчарењем лица, те другим предметима у којима су запримани извјештаји за вријеме дежура тужилаца.

 

Након одлуке ВСТС-а БиХ да главни тужиоци организују рад у тужилаштвима у складу са измијењеним околностима, сви тужиоци и запосленици, уз прописане мјере заштите, кренули су са радом у пуном радном времену од 18.05.2020. године.

 

Такође, главна тужитељка информисала је тужиоце да је присуствовала сједници у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ 28. маја ове године, гдје је одговарала на упите делегата, након чега су исти након разматрања примили к знању Извјештај о раду Тужилаштва БиХ за 2017. и 2018. годину.

 

На колегијима је такође разговарано и о утицају ситуације са пандемијом на реализацију плана активности за 2020. годину.

 

Главна тужитељка захвалила се свим члановима Координационог тима, тужиоцима и посленицима на исказаној професионалности и одговорности у испуњавању радних обавеза и активности у отежаним условима за вријеме пандемије Covid 19, као и свим безбједносним и полицијским агенцијама, те изразила очекивања да ће се у наредном периоду реализовати што већи дио активности које су планиране за 2020. годину.

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba