Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA ČETVORICU OSUMNJIČENIH ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA

29.05.2020. 15:30

Osumnjičeni su pod istragom da su kao pripadnici organizovane grupe predstavljali dio krijumčarskog lanca s ciljem krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije BiH na teritoriju Republike Hrvatske i dalje prema drugim državama EU, s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA ČETVORICU OSUMNJIČENIH ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Alibašić Saliha (1971), Grahović Hasana (1993), Mehić Hasiba (1969) i Šabić Muhameda (1962) iz Velike Kladuše, državljane BiH.

Osumnjičeni su lišeni slobode u okviru operacije kodnog naziva “Trst”, koja je realizovana u koordinaciji sa USKOK-om pri Državnom odvjetništvu R Hrvatske, a radi se o regionalnoj operaciji usmjerenoj ka otkrivanju i procesuiranju organizovanog krijumčarskog lanca za krijumčarenje migranata.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz člana 189a. KZ-a BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba