Вијести

РЕАЛИЗОВАНА ЗАЈЕДНИЧКА ОПЕРАЦИЈА ТУЖИЛАШТАВА БиХ И ХРВАТСКЕ У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

27.05.2020. 12:34

У операцији кодног назива “Трст” обухваћена су лица осумњичена за организовано кријумчарење и транспорт миграната са подручја Р Турске преко земаља Западног Балкана до Р Италије.

 

РЕАЛИЗОВАНА ЗАЈЕДНИЧКА ОПЕРАЦИЈА ТУЖИЛАШТАВА БиХ И ХРВАТСКЕ У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију координише рад и активности полицијских службеника SIPA-е, који реализују претресе и лишења слободе на више локација у БиХ.

Активности Тужилаштва БиХ се реализују у координацији са УСКОК-ом при Државном одвјетништву Р Хрватске, а ради се о операцији усмјереној на откривање и процесуирање организованог кријумчарског ланца за кријумчарење миграната, у којем као починиоци учествују држављани више земаља. Истовремено се претреси и лишења слободе врше и на подручју Хрватске.

Ради се о обимној истрази у којој су откривени и лоцирани кријумчари који су представљали дио кријумчарског ланца за транспорт миграната из земаља Блиског истока, као и земаља високог миграцијског ризика са подручја Турске, преко земаља Западног Балкана, те БиХ и Хрватске, све до територије Р Италије.

Према прикупљеним доказима, за кријумчарење су починиоци узимали веће новчане износе, као незакониту имовинску корист, а кријумчарење су организовали до детаља повезаних са смјештајем, илегалним транспортом и кријумчарењем миграната преко државних граница, у којем ланцу су мигранте на одређеном подручју преузимали припадници кријумчарског ланца, који би их транспортовали даље према коначном одредишту.

Ова операција једна је од најобимнијих регионалних акција у борби против илегалних миграција и кријумчарења миграната које су проведене у 2020. години.

Након завршетка активности, Тужилаштво БиХ и ДОРХ биће у могућности саопштити више детаља.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba