Vijesti

TUŽITELJSTVU BiH PREDATI DRŽAVLJANI AFGANISTANA OSUMNJIČENI ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA

18.05.2020. 09:29

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su u dogovoru sa osobama iz Srbije i BiH, vršili organizirano krijumčarenje ilegalnih migranta preko riječne granice na rijeci Drini.

TUŽITELJSTVU BiH PREDATI DRŽAVLJANI AFGANISTANA OSUMNJIČENI ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Tužitelj Tužiteljstva BiH je od Granične policije BiH preuzeo i ispitat će dvojicu osumnjičenih državljana Afganistana koji su lišeni slobode na širem području Zvornika, prigodom krijumčarenja preko rijeke Drine 6 ilegalnih migranata, koje su čamcem prevezli iz Srbije u BiH.

Osumnjičeni su lišeni slobode kada su prešli na teritorij BiH, a pod istragom su i sumnjiče se da su, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa njima poznatim osobama iz Srbije i BiH, kao i osobama iz migrantske populacije, vršili organizirano krijumčarenje osoba koje ne ispunjavaju uvjete za legalan i zakonit ulazak u BiH, a radi njihovog daljnjeg krijumčarenja prema zemljama EU.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora, s obzirom da se radi o stranim državljanima koji bi odlaskom iz zemlje postali nedostupni pravosuđu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba