Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG SUDJELOVANJA NA STRANIM RATIŠTIMA U SIRIJI

14.05.2020. 09:22

Optuženi Hamza Labidi (1998) tereti se da je više godina sudjelovao na ratištima u Siriji u okviru formacija koje su djelovale u sastavu tzv. ”ISIL“-a.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG SUDJELOVANJA NA STRANIM RATIŠTIMA U SIRIJI

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-          Hamze Labidija, rođenog 1998. godine u Zavidovićima, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, sredinom 2014. godine, zajedno sa svojom porodicom napustio teritoriju BiH, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. ”ISIL“-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Istragom je utvrđeno da je optuženi, od 2016. godine, sudjelovao u više oružanih formacija sa kojima je sudjelovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan da bi, nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. godine bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga, te krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba