Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УЧЕСТВОВАЊА НА СТРАНИМ РАТИШТИМА У СИРИЈИ

13.05.2020. 10:54

Оптужени Алишић Емир (1970) терети се да је, у периоду од око 6 година, учествовао у паравојним формацијама тзв. “ИСИЛ”-а.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УЧЕСТВОВАЊА НА СТРАНИМ РАТИШТИМА У СИРИЈИ

Тужилац из Одсјека за тероризам подигао је оптужницу против:

-          Алишић Емира, рођеног 1970. године у Санском Мосту, налази се у притвору.

Оптужени се терети да је крајем 2013. године, са намјером да се придружи паравојним формацијама које су на подручју Сирије и Ирака дјеловале у оквиру структура тзв. ”ИСИЛ”-а, отпутовао из БиХ на подручје Турске, одакле се илегално пребацио на подручје Сирије, гдје се у оквиру више формација на подручју градова Rakka и Haritan борио у структурама тзв. ”ИСИЛ”-а, који је одлуком Савјета безбједности УН-а проглашен терористичком организацијом.

У оптужници се наводи да је оптужени био припадник тзв. ”ИСИЛ”-а у периоду од 2013. до 2019. године, дакле око 6 година, да би почетком 2019. године, приликом слома и пада ове терористичке организације, био заробљен од стране курдских снага, те крајем 2019. године изручен у БиХ, гдје је одмах након доласка ухапшен и спроведен у притвор, те се и сада налази у притвору одређеном рјешењем Суда БиХ.

Оптужени се терети за кривично дјело организовање терористичке групе  из члана 202д. у вези са кривичним дјелом тероризам из члана 201. КЗ-а БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba