Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG SUDJELOVANJA NA STRANIM RATIŠTIMA U SIRIJI

13.05.2020. 10:54

Optuženi Ališić Emir (1970) tereti se da je, u periodu od oko 6 godina, sudjelovao u paravojnim formacijama tzv. “ISIL”-a.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG SUDJELOVANJA NA STRANIM RATIŠTIMA U SIRIJI

Tužilac iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv:

-          Ališić Emira, rođenog 1970. godine u Sanskom Mostu, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je krajem 2013. godine, sa namjerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka djelovale u okviru struktura tzv. ”ISIL”-a, otputovao iz BiH na područje Turske, odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije, gdje se u okviru više formacija na području gradova Rakka i Haritan borio u strukturama tzv. ”ISIL”-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

U optužnici se navodi da je optuženi bio pripadnik tzv. ”ISIL”-a u periodu od 2013. do 2019. godine, dakle oko 6 godina, da bi početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od strane kurdskih snaga, te krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je odmah nakon dolaska uhapšen i sproveden u pritvor, te se i sada nalazi u pritvoru određenom rješenjem Suda BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo organiziranje terorističke grupe  iz člana 202d. u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ-a BiH.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba