Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

12.05.2020. 11:42

Три лица, један држављанин Египта и два држављанина БиХ, терете се за организовано кријумчарење веће групе илегалних миграната са подручја Египта.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1.      Ahmed Ghabir Mahmud Fethallaha, рођеног 1991. године у Египту

2.      Дураковић Алана, рођеног 1997. године у Бихаћу

3.      Бакрач Амира, рођеног 1997. године у Бихаћу.

Оптужени се терете да су, дјелујући заједно и у договору, ради остварења незаконите имовинске користи, починили кријумчарење групе од најмање 15 илегалних миграната са подручја Египта, који су илегално боравили у БиХ.

Оптужени се терете да су се организовали и учествовали у транспорту илегалних миграната са подручја Бихаћа према ријечној граници са Р Хрватском на ријеци Сави, те извршили набавку чамаца за илегални прелазак миграната са циљем њиховог пребацивања у Р Хрватску, те даље према другим земљама ЕУ, што је супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и важећим законима у БиХ. 

У извршењу кривичног дјела починиоци су откривени и спријечени акцијом припадника полиције МУП-а РС, који су пронашли илегалне мигранте на обали ријеке Саве, у близини Козарске Дубице, спријечили њихово даље кријумчарење, те лишили слободе починиоце кривичног дјела.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело – организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’  из члана 189а. КЗ-а БиХ а у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba